top of page

Soepmaaltijden voor Zimbabwe

In de veertigdagentijd hielden we vijf keer een soepmaaltijd, afwisselend in de Verrezen Christuskerk en de Koningkerk. De opbrengst daarvan is gegaan naar het project van de Vastenactie, dat in het zuiden van Zimbabwe mensen met beperkte bestaansmiddelen gaat helpen. De gemeenschappen daar zijn afhankelijk van gewassenteelt met regenwater. Als er onvoldoende regen valt, vertrouwen de mensen op waterbronnen als rivieren en putten. In januari 2023 waren er in grote delen van het land echter lange droge periodes, met grote risico’s voor de oogsten.

 

Waterpunten

Om de toegang tot schoon water te verbeteren voor zowel thuisgebruik als voor het land en de dieren, worden er vier waterpunten installeren. Er worden putten geboord, die worden voorzien van een pomp die op zonne-energie werkt en er komt bij iedere put ook een grote opslagtank van 5000 liter. Ieder waterpunt kan vijf dorpen - met gemiddeld 20 gezinnen van vier personen - van water voorzien. Een betrouwbare watertoevoer verzekert de gemeenschappen van een goede oogst voor zowel thuisgebruik als om te verkopen. Daardoor verbeteren de voedselzekerheid en de inkomenszekerheid.

 

Gemeenschappelijke tuinen

Bij de vier waterpunten worden ook vier gemeenschappelijke tuinen aangelegd van 50 x 50 meter. De lokale bevolking draagt actief bij aan het project door mee te helpen bij de installatie van de waterpunten en tuinen, door ze te beschermen, bijvoorbeeld tegen wilde dieren, en door lokale kennis, kennis van natuurlijke landbouw en lokale zaden in te brengen voor de moestuinen. De gemeenschappen zullen na de oplevering van de tuinen zelf zorgen voor het onderhoud en de beveiliging.

 

Naaigroepen

Om kwetsbare vrouwen en jongeren te ondersteunen bij het verwerven van extra inkomsten worden 20 groepen voorzien van een naaimachine en startmaterialen zodat ze kleding kunnen maken en verkopen, waaronder schooluniformen. Ze krijgen ook naailessen.

 

Onze soepmaaltijden hebben €1000 opgebracht. Dank aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen en gezorgd heeft dat het leven in de gemeenschappen in het zuiden van Zimbabwe hopelijk weer iets beter wordt.

 

Claartje van der Grinten

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page